Outplacement

Ontslagen worden is een ingrijpende gebeurtenis, maar hoeft niet persé ontwrichtend te zijn. Een outplacementtraject op maat helpt u de draad van uw carrière snel terug op te pikken.

Betrokkenheid ook na ontslag

Individueel ontslag, collectief ontslag, ontslag wegens reorganisatie – wat de aanleiding ook is, ontslagen worden brengt heel wat vragen en onzekerheden met zich mee. In sommige gevallen biedt uw werkgever u hierbij ondersteuning in de vorm van een outplacementtraject. Dit geeft u alle kansen om u te (her)oriënteren en snel een nieuwe passende uitdaging te vinden.

Uw werkgever is verplicht outplacement aan te bieden wanneer:

  • u een opzegtermijn heeft van minstens 30 weken,
  • of ouder bent dan 45 jaar met minimum 1 jaar anciënniteit.

In beide gevallen is de voorwaarde dat u een overeenkomst van onbepaalde duur heeft. Werkgevers met een gezonde kijk op loopbaanmanagement stellen hun ontslagen medewerkers steeds vaker ook vrijwillig een outplacementtraject voor als blijk van hun waardering en betrokkenheid ook na ontslag.

Tussen klankbord en inspirator

Moet u op zoek naar nieuw werk? Dan kunnen onze ervaren outplacementcoaches u begeleiden bij uw zoektocht. Deze senior profielen combineren business- en coachingervaring met een sterk inzicht in de arbeidsmarkt en -trends. Ze zijn dus goed geplaatst om u objectief en gevalideerd inzicht te geven in uw talenten en groeipotentieel. 

Uw coach fungeert als vertrouwenspersoon, die u helpt om uw ontslag een plaats te geven en ruimte maakt voor al uw bezorgdheden, twijfels en vragen. Deze treedt echter niet alleen op als klankbord, maar ook als inspirator en motivator die u stimuleert bij het bepalen en bereiken van uw doelen en ambities.

Het outplacementproces

Outplacementtrajecten zijn er in vele soorten en maten. Hudson kiest steevast voor een persoonlijke aanpak. Deelnemers volgen bij ons dan ook geen standaardprogramma. Wij werken steeds op maat van uw specifieke profiel en behoeften. Zo’n begeleiding kan uit verschillende stappen bestaan.

Opvang en intake

Als je net ontslagen bent, worstel je misschien wel met boosheid, schaamte en onzekerheid over de toekomst. Onze coaches staan dan voor u klaar, nemen de tijd om naar uw verhaal te luisteren en leggen uit wat outplacement voor u kan omvatten. U krijgt de kans om uw verwachtingen en noden uit te spreken. Pas daarna tekenen we uw persoonlijke outplacementprogramma uit.

Zelfreflectie en ontwikkeling

Zelfreflectie is het vertrekpunt van elk outplacementtraject. Welke waardevolle lessen kunt u trekken uit deze exit? Waar krijgt u energie van? Waar bent u goed in? In wat voor een omgeving komen uw talenten het meeste tot hun recht? Uw coach helpt u uw competenties, waarden, drijfveren, ambities en interesses te ontdekken, en beter te begrijpen hoe u hier optimaal kunt op inspelen.

Via ons uitgebreid leerplatform met online tools, oefeningen, webinars, online learnings etc. kunt u uw ontwikkeling nog versnellen. Hudson kan u eventueel ook ondersteunen bij de stap naar freelance werk, u laten kennismaken met de mogelijkheden als interim manager of u introduceren in ons uitgebreide netwerk van recruiters en headhunters.

Actieplan en coaching

Samen met uw coach stelt u een actieplan op met concrete handvaten. Hoe kunt u zich het beste positioneren op een voortdurend veranderende arbeidsmarkt? Welke bedrijven wenst u te benaderen en welke netwerken moet u hiervoor activeren? We helpen u bij het opstellen van een sterk CV en LinkedIn-profiel, het inzetten van digitale kanalen, het creëren van een sterke personal branding en bereiden u voor op sollicitatiegesprekken en assessments. Elke stap die u zet, evalueert u samen met uw outplacementcoach.

Kickstart uw herstart

Heeft u een nieuwe job gevonden? Of heeft u uw eerste opdracht als zelfstandige binnengehaald? Dan ondersteunt de coach u verder bij uw onboarding. Via enkele opvolgsessies faciliteert de coach een succesvolle opstart en helpt u landen in uw nieuwe rol en omgeving. Met uw coach als sparring partner tijdens een eerste inwerkperiode pakt u de draad van uw carrière weer zelfverzekerd op.

Outplacement via Hudson

Persoonlijke Coaching

Onze aanpak is persoonlijk, met maximale aandacht voor onze coachees.

HR ondersteuning

We combineren de expertise van onze andere afdelingen: rekrutering en selectie, salarisadvies en interim management.

Op maat

We passen onze aanpak en programma’s telkens aan de wensen van het bedrijf en van de coachee aan.

Transparantie

Wij zijn transparant en eerlijk in onze feedback, communicatie, aanpak en prijszetting.

Kwalitatieve tools

We zetten ook in op tools en technologieën die ontwikkeld, getest en gevalideerd werden door onze eigen R&D-afdeling.

Consulting Service

We geven ook advies en training over het herstructureren van teams, change management, het voeren van ontslaggesprekken, …

Neem contact op

Leg ons uw HR-uitdaging voor. We bekijken samen hoe wij u kunnen helpen. 

Nieuwste jobs